Невероятно, но факт - българите вече не са най-бедните в ЕС, словаците

...
Невероятно, но факт - българите вече не са най-бедните в ЕС, словаците
Коментари Харесай

Словаците се оказаха по-бедни от българите

Невероятно, само че факт - българите към този момент не са най-бедните в Европейски Съюз, словаците са ни изместили от това непрестижно първо място. Това твърди  словашката Асоциация на социално-икономическите анализатори, представена от националната осведомителна организация ТАСР.

Всъщност цитираното изследване се отнася единствено за един измерител на благосъстоянието - междинната работна заплата (СРЗ), отнесена към нивото на цените в съответната страна.  С други думи, оказва се, че в Словакия тамошният среден трудов доход купува по-малко стоки и услуги, в сравнение с могат да се вземат със СРЗ у нас.  Според проучването Словакия отстъпва по покупателната мощ на междинната заплата не единствено на България, само че и на Румъния, а също и на Турция.  

Резултатите в действителност са изненадващи, защото централноевропейската страна превъзхожда упоменатите страни по икономическо развиване и словаците от дълго време не са в групата на " бедняците " в Европейски Съюз. Очевидно обаче освен приходите, само че и цените там са много високи. 

" Въпреки че тази оценка изглежда като смешка, тя е вярна, сравняването на междинните заплати единствено като номинални стойности е неуместно, защото ценовите нива (в обособените държави) не са сравними ", коментира Ян Кошч, специалист от асоциацията, изготвила проучването. " По паритет на покупателната дарба междинната заплата в Словакия не доближава и една трета от германската. Германия. С една междинна заплата в Словения, Унгария, Полша, Чехия, Румъния може да се купи с над една трета повече, в сравнение с в Словакия, даже българите и латвийците със своите средни заплати може да купят малко повече ", показва Кошч.

Иначе в абсолютни стойности към момента никой не може да помръдне от последното място България. По данни на Националния статистически институт средната месечна заплата у нас е 1525 лв. (стойността е за второто тримесечие). 

ОЩЕ СРАВНЕНИЯ

Оставаме на дъното и по различен индикатор, с който Евростат - статистическата работа на Европейски Съюз, мери благосъстоянието на популацията в страните членки - самостоятелното ползване. Този знак демонстрира какви са доходите на домакинствата  - от заплати, пенсии, наеми, ренти, дивиденти и т. н. и какъв брой артикули и услуги купуват с тях.  За да може да съпоставя, Евростат използва така наречен паритет на покупателна дарба (PPS) - нещо като изкуствена парична единица, която отстрани разликите в ценовите нива сред обособените страни. Една PPS купува еднообразно количество артикули и услуги във всички страни членки на Европейски Съюз.  И по този начин Евростат открива, че през 2020 година покупателната дарба на българските жители е била с 39% под средното ниво за Европейски Съюз. Румънците са доста по-добре от нас - тях си разделят единствено 21% от междинния европеец. " Средното равнище " са Италия, Кипър, Франция, Швеция, а най-висока е покупателната мощност на популацията в Люксембург, Германия и Дания.

 

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР